Какво е торент?

Торент мрежата представлява начин за обмен на файлове, базиран на т. нар. система P2P (peer to peer). Файловете са разпределени между потребителите и не стоят на централизиран файлов сървър. На сървъра стоят само тракери – показват кой потребител предлага файла и кой го тегли, като засича направения трафик.

Основни понятия
– Сийдър (seeder): Всеки от който теглят е сийдър.
– Лийчър (leecher): Всеки който тегли, е лийчър.
– Тракер: Това е торент сайт, играещ ролята на свързващ елемент между сийдърите и лийчърите.
– Торент файл: Файл с разширение .torrent. Той носи информация за файловете, които желаеш да сваляш. Неговата функция е да те свърже с тракера, който от своя страна прави връзката със сийдъра(ите).
– Торент клиент: Това е програмата, с която теглиш.
– Коефициент: Съотношение между количеството свалени/качени от теб файлове. Например: ако си свалил 2GB а от теб са свалили 3GB твоя коефизиент ще е 3/2 = 1.5. Много е важно твоят коефициент да е над 1!
– Пиъри (peers): Общо название за сийдъри и лийчъри.

Идеята на тази система за обмяна на файлове е много проста:
Ти имаш нещо, което според теб ще бъде интересно и за други хора. Чрез торент сайт ти предоставяш възможност на тези хора да изтеглят дадения файл(ове) от твоя компютър. За целта просто е необходимо да създадеш .torrent файл и да го качиш на торент сайт (програма за правене на такъв файл е самия торент клиент). Има едно единствено простичко, но основно правило при торентите: сийдвай колкото може по-дълго време! По този начин повече хора ще могат да се сдобият с това, което предоставяш или си изтеглил от някой друг. След сваляне на файл(ове) от сайта, постарай се да сийдваш още поне 24 часа.

Как се работи с торент мрежата?

– Най-важното условие е да имаш LAN достъп до Интернет и да си на неограничен по трафик абонамент. В останалите случаи може да ти излезе по-евтино да си купиш DVD носителя отколкото да си го теглиш. Това беше важно във времената на Dial-up интернет достъп, но в днешни дни е съществено, ако ползваш торент клиент през смартфон и си забравил да включиш WiFi, като теглиш през 4G или 3G мрежата. 😉
– Първо си изтегли и инсталирай програма – торент клиент. Виж долу.
– След това отвори торент сайт. Виж долу. Регистрирай се в сайта.
Повечето сайтове след регистриране ти изпращат писмо с връзка, която трябва да посетиш еднократно, за да активираш акаунта си.
– След активиране можеш да се логнеш в сайта.
– Задължително прочети правилата на сайта! Всеки сайт има свои правила, които ти препоръчвам да спазваш.
– Виж списъка с торенти или потърси с търсачката.
– По възможност си избери файл с повече сийдъри (S) отколкото лийчъри (L). По този начин файла ще пристигне бързо.
– След като си харесаш файл трябва да изтеглиш неговия торент файл. Това е файл с разширение .torrent и големина около 50-60KB. Запиши го на твоя диск.
– Отвори програмата торент клиент и с нея отвори торент файла.
– Ще започне сваляне на желания файл. Файла се разбива на много части. Още докато го сваляш някой друг може да почне да тегли тези части които ти имаш.
– След като изтеглиш целия файл остави компютъра си включен, за да бъде теглен файла от други хора. Това ще увеличава коефициента ти на тракера на сайта от който си свалил торент файла. На всеки различен сайт има тракер и за всеки тракер имаш отделен коефициент. Ако имаш източени много GB и коефициента ти е по 1 има опастност да бъдеш изгонен от сайта.
– Торент файл се саздава с програмата клиент, но за да можеш да качиш торент файл най-вероятно ще трябва да мине време. Всеки сайт има различни правила.

 

Торент сайтове:
Има много но най-известени от Българските са zamunda.net и arenabg.com, от чуждестранните е сайтът на The Pirate Bay (домейнът се променя).

Праграми торент клиенти:

uTorrent е торент клиент, който работи под Windows, Mac и Linux. Има безплатна версия, както и пратени версии с повече възможности, като например вграден антивирусен софтуер. Сайт на програмата http://www.utorrent.com

qBittorrent също работи под Windows, Mac и Linux. Сайт на програмата https://www.qbittorrent.org/

и много други.

Може да погледнеш сравнителни таблици на торент клиенти на адрес:  https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_BitTorrent_clients

Скорост при торентите:
– Скоростта зависи от два фактора – ъплоуд скоростта на тези, от които сваляш, и твоята даунлоуд скорост.
– Зависи и от топологията на мрежата. Най-бързата среда за разпространение при която скоростите достигат на практика и до 100 Мбит/сек са лановете с директна видимост м/у клиентите. Колкото по-голям е такъв лан толкова с по-висока скорост се сваля.
Най-ниски са скоростите в мрежи тип „звезда“ при които трафика между потребителите минава през рутер. Другото характерно е че при тях IP-адресите се раздават динамично и това обърква статистиките на потребителите. Ако си клиент на такава мрежа не очаквай коректни статистики и коефициенти, както и да постигнеш високи скорости характерни за торент системата.

Защо да ползвам торент?
Това е бъдещето на free разпространяването на файлове, след затварянето (ограничаването) на free сайтовете.
Предимството на торентите пред досегашните фри сайтове е в това, че търсиш сред компютрите на включените в торент мрежата, а не сред краен брой неща качени на сървъра.

Мога ли да се заразя с вирус от торент?
Много по-трудно отколкото като теглиш от free сървър. Само ако теглиш изпълними файлове или библиотеки, качени от саботьор на торент мрежата. Когато бъде засечен такъв торент, той се отстранява от тракера и този който го е качил бива изгонен от сайта.

4/5 - (4 votes)
Брой прочитания на тази страница: 21672
Какво е торент?
Tagged on:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *