Некоректна фирма с онлайн магазин

Случвало ли се е да поръчате стока от онлайн магазин, да не сте доволни и след като се опитате да я върнете да разберете, че търговецът е некоректен?

След 13 юни 2014 г., срокът в който имате право да върнете стока беше удължен от 7 на 14 дни, от датата на получаването на стоката. Имате право да върнете стоката за ваша сметка, без да дължите някакво обяснение на търговеца – просто заявявате отказ. Повече информация за отказ от стока тук.

Какво се случва обаче, ако търговецът не отговаря или откриете, че сайтът, от който сте купили не е собственост на фирма, а на измамници, които не могат да бъдат открити? Ще загубите парите си. За да не се стига до подобни ситуации, е добре да пазарувате само от доверени сайтове или да правите кратко проучване на сайта, в който сте попаднали и сте решили да пазарувате за първи път.

Проучване на сайт електронен магазин

Един доста сигурен метод преди да поръчате за първи път, е да се опитате да се свържете с търговеца по телефон или по имейл, за да проверите дали ще получите отговор и за колко време. Един авторитетен електронен магазин трябва да отговаря дори в почивни дни. Например, може да поискате да платите по банка. Повечето некоректни магазини предлагат плащане само с наложен платеж. Ако ви отговорят, че предлагат само плащане с куриер, попитайте дали ще имате опция да погледнете продукта преди да платите. Много онлайн магазини вече предлагат опцията в рамките на цели 15 минути, внимателно да разопаковате стоката и да решите дали да я платите. Ако се откажете, куриерът я връща обратно без допълнителни такси.

Докато чакате отговор, може да направите всяка една от следващите проверки.

Заб. В тази публикация  даваме пример с няколко сайта, за които не твърдим, че са измамнически, само задаваме въпроси за тях. Ако собствениците на тези сайтове се свържат с нас, с готовност ще публикуваме тук техните отговори.

Вече няколко години подред в началото на лятото има масирани рекламни кампании на сайтове, които предлагат „нов метод за обезкосмяване“ ето един примерен сайт http://www.mensummersecret.info , който предлага продукта „Smooth Away Vibe“.

Първото което прави впечатление, че сайтът няма лого, има най-горе име на домейн, който е различен от URL адреса на сайта.

Въпрос 1: Защо няма лого и защо интернет адреса на сайта и интернет адреса в заглавието на сайта се различават?

В дъното на сайта има линк „Общи условия“, отваряме тази страница и в текста никъде няма име на фирма, името на куриерската фирма не е попълнено и има само многоточия, освен това в текста се среща нов домейн www.mysummerlegs.com.

Въпрос 2: Защо няма име на фирма в Общите условия на сайта?

Влизаме от главното меню в страница Контакти. Имайте предвид, че всеки български сайт в тази страница, по Закон за електронната търговия (ЗЕТ), задължително трябва да съдържа 4 неща:

– име на юридическо лице или физическо лице – собственик на сайта;

– пощенски адрес за кореспонденция;

– имейл адрес за кореспонденция;

– телефон за връзка.

Ако дори един от тези атрибути не е наличен, може да подадете сигнал до КЗП през техния сайт  и за всеки от липсващите атрибути се налага глоба на собственика на сайта.

Какво прави впечатление в тази страница – няма телефон за връзка и имейл адресът не завършва с името на домейна на сайта, а е безплатна поща в Gmail.com.

Въпрос 3: Защо в страница контакти няма телефон за връзка и защо сайтът ползва безплатна електронна поща?

Тук е мястото да споменем, че наименованието на фирмата и адресът задължително трябва да са посочени на български. Нека да проверим фирмата.

Проверка на фирма в търговския регистър

Отворете страница: https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/VerificationPersonOrg.ra и първо изберете опцията „юридическо лице“,  след това в първото поле въведете кода от картинката, а в полето „фирма наименование“ въведете точно името на фирмата на български език. В конкретния случай My Summer Legs EOOD трябва да се въведе без ЕООД. Пробваме с „Май съмър легс“, (и за всеки случай с търсене по „My Summer Legs“ и още няколко варианта), но всеки път резултатът е „Няма намерeни съвпадения по посочените критерии.„, защото няма такава фирма – това вече е доста притеснително!

Въпрос 4: Защо в сайта е посочена несъществуваща фирма?

Проверка на собственика на домейна на сайт

Проверка на сайтОтваряме сайта http://who.is и в полето за търсене въвеждаме домейна mensummersecret.info (изписва се без www отпред), натискаме бутона с лупичка за търсене и в резултатите прави впечатление (вижте червените стрелки на картинката, кликнете върху нея за увеличение):

1. Домейнът е регистриран в американският регистрар GoDaddy. Един от най-евтините регистратори на домейни предпочитан от много измамнически сайтове.

2. Домейнът е регистриран доста скоро (12 март 2015) – не е имал време да заслужи доверието.

Дотук тези две точки не доказват нищо, но следващата вече е много по-интересна.

3. Вижда се, че данните за собственика са скрити (достатъчно е да видите в този текст Proxy или Private).

Въпрос 5: Защо един коректен собственик на сайт и търговец ще иска анонимност?

Търсене на отзиви

Потърсете в Google за продукта „Smooth Away Vibe“ (написано в кавички).

Излиза още един сайт www.bgepilate.info и той е направо 1 към 1 по съдържание (включително и коментари от потребители!) – това е доста съмнително.

Сега потърсете пак в google.bg за „Smooth Away Vibe“ написано в кавички и отделно думата мнения или отзиви, например: „Smooth Away Vibe“ мнения

Един от първите резултати по това търсене е от форума БГ мама, като там има дълга тема за продукта на следния адрес:  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=600915.0

Спираме се на следните мнения, дадени от хора, който са авторитетни потребители – имат множество мнения във форума:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=600915.msg19617282#msg19617282 от pobeditelka със 69 мнения;

и едно интересно мнение, разкриващо измамнически постове във форума от собственика на сайта:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=600915.msg25251314#msg25251314

И накрая отзиви от един потребител, който се е опитал да върне продукта „Комплект за домашна епилация Smooth Away Vibe“ и никой не му отговаря:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=600915.msg27851847#msg27851847

Въпрос 6: Защо има толкова много недоволни потребители и защо във форум се пускат агитиращи съобщения под фалшива самоличност?

Това трябва да е достатъчно, за да си направите сами изводи за сайта. Освен този тип сайтове, имаме дълъг списък с некоректни сайтове предлагащи: уреди за спестяване на ток; устройство за намаляване на разхода на гориво в автомобила; устройство за предпазване от вредители; продукти за отслабване; продукт против косопад и много др.

Защита от опасни и некоректни сайтове

Напомняме Ви, че може да ползвате безплатно един плъгин за браузър Firefox, който ще Ви предпази от множество опасни сайтове. Още при опит да отворите такъв сайт, браузърът спира със съобщение. Вижте публикацията Блокиране на опасни сайтове.

Ganmax предлага следните интернет услуги

Проучване на сайтове – до колко е надежден един сайт и можете ли да се доверите на този търговец?

Оценка на домейн и оценка на сайт – искате да купите нов домейн или сайт и не знаете дали си струва? Тази услуга е за вас.

Откриване на информация за хора – събиране на информация за хора в интернет. Получили сте изненадващо предложение в сайт за запознанство или във форум и подозирате измама – тази услуга може да ви предпази от измама и големи разочарования.

Проверка на сигурността на сайт – проверете дали вашият сайт може да бъде хакнат от хакери.

Ganmax е партньор на големи хостинг фирми, като Superhosting и ICN.  Препоръки от клиенти вижте тук: https://ganmax.com/klienti/

За връзка с нас: https://ganmax.com/contacts/

 

4.3/5 - (6 votes)
Брой прочитания на тази страница: 44503
Как да разпознаваме измамнически сайтове?

One thought on “Как да разпознаваме измамнически сайтове?

  • 02.07.2016 at 16:30
    Permalink

    Информацията, която предоставихте ми беше полезна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *