Открита уязвимост в магазини ползващи платформата Opencart

Пишем тази публикация, за да информираме, всеки който ползва онлайн магазин от вида Opencart, че открихме уязвимост, която може да унищожи SEO оптимизацията на сайта и той да започне да се класира лошо по ключови думи, за които преди това е имал добри позиции в Google.

На картинката вдясно се вижда как изглежда, в резултатите на Google, сайтът на наш клиент, който е пострадал от този хак. Натиснете с мишката, за да отворите снимката в нов таб в пълен размер. Важно е да отбележим, че на картинката сме скрили домейна на магазина, като сме го заменили с нашия домейн ganmax.com, за да не уронваме престижа на клиента. Става въпрос за български онлайн магазин, който изобщо няма подобно съдържание на арабски, нито продава хранителни добавки или съмнителни медикаменти.  Всичко това е направено от хакерите, които ползвайки Black Hat техники, са успели да подменят съдържанието на сайта и Google е индексирал новото съдържание. Целта на този хак е да се направи по забранен от Google начин SEO оптимизация на арабски сайт rakatt.com, който вероятно е клиент на хакерите. За съжаление това е за сметка на българския онлайн магазин, който бързо започва да губи позиции в Google. Естествено това е направено по напълно невидим за собственика на магазина начин. Сайтът си работи нормално без видими промени. Промените в сайта се виждат само от търсачки като Google. Ползва се забранена cloaking техника, която показва едно съдържание при отваряне от хора и друго при отваряне на сайта от търсачки.

Друго проявление на същия хак е, че на моменти сайтът започва да зарежда много бавно.

Забранени Black Hat SEO техники убиват вашето SEO

Проблемът се открива изключително трудно, особено ако човек не предполага, че съществува нещо подобно. Едната причина за това е, че зловредното поведение на сайта не е постоянно. Явно хакерите правят забранени рекламни кампании, които продължават кратко – само докато Google бота, посети сайта на жертвата и обходи сайта. След това преминават към друг Opencart сайт, като там рекламират друг техен клиент. До този момент сме открили проблема в няколко Opencart сайта. Проблемът е сериозен, защото ако не се открие навреме, ще доведе до трайно намаляване на органичния трафик на сайта – посещенията в сайта след търсене в Google.

Безплатна проверка на вашия сайт от GanMax

Ако имате Opencart сайт, може да се свържете с нас от страница Контакти, като ни изпратите интернет адреса на Вашия магазин. Ще направим напълно безплатно проверка дали вашият сайт е засегнат. За това действие не е нужно да ни предоставяте достъп до сайта. Ако открием проблем, във вашия сайт и имате интерес ще Ви покажем как се прави проверка и къде точно е проблемът. Съответно ако имате нужда от помощ за отстраняване на проблема, ще изготвим и изпратим оферта за тази услуга. Можем още да предложим абонаментна услуга за постоянно автоматично наблюдение на сайта за подобни проблеми и бързо реагиране при нужда. Това ще ви осигури спокойствие и ще може да се концентрирате върху бизнеса си.

За GanMax

На 27 Септември 2016 г в София в Интер Експо Център се проведе Първата в България конференция по Интернет сигурност – SeConf, нашият консултант по интернет сигурност Георги Стефанов изнесе лекция на тема „Връзката между сигурност на сайт и SEO“ – Каква е връзката между сигурността на сайта Ви и оптимизацията му за търсещи машини. Повече информация за събитието има тук.

Много български онлайн магазини се довериха на GanMax и ползват абонаментни услуги за наблюдение и защита на сайта. Направете го и Вие като се свържете с нас от страница Контакти сега!

3.9/5 - (7 votes)
Брой прочитания на тази страница: 6115
Хакване на Opencart магазин
Tagged on:         

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *