Има масова заблуда, че хакер е нещо лошо. Основна вина за това имат холивудските филми и необразованите журналисти, които представят хакерите като компютърни престъпници. Човек, който превзема чужди системи, сваля сайтове или използва злонамерено своите компютърни познания, е правилно да се нарича кракер.

Какво е хакер?

Съществува интернет общество със своя философия и култура, което се състои от изключително опитни програмисти и мрежови специалисти. Тази общност съществува още преди създаването на Интернет, от времето на първите микрокомпютри и от първите експерименти с мрежата ARPAnet. Членовете на това общество полагат началото на термина „хакер“.  Хакерите са съзидатели, те създадоха Интернет и операционната система UNIX, която после се разви в много клонове на Linux. Благодарение на хакерите съществува World Wide Web и интернет такъв, какъвто го познаваме днес.

Ако Вие сте част от тази общност и култура, ако по някакъв начин сте дали своя дял в нея и ако другите членове на това общество знаят кой сте Вие и Ви наричат хакер, то тогава и само тогава Вие сте хакер. Хакерският мироглед не се ограничава с културата на програмиста. Има хора приемащи хакерския подход и към други сфери на дейност, като музика или изкуство. Компютърните хакери припознават такива близки по дух хора и също ги наричат хакери, като твърдят, че хакерската природа не зависи от сферата, в която работи хакера.

Хакерите решават проблеми и създават нови интересни решения на тези проблеми. Те вярват в свободата и доброволната взаимопомощ.

Виж още едно определение за хакер в Уикипедия.

Хакер
5 от 1 гласа
Брой прочитания на тази страница: 2874
Хакер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *