Блокиране на сайтове

В тази публикация ще Ви покажем как лесно и бързо да блокирате множество сайтове, който могат да Ви подведат или измамят.LeechBlock

Описаните действия са за браузър Firefox. (Ако все още ползвате Internet Explorer е добър повод да преминете на Firefox). В края на публикацията има и за браузър Chrome.

1. Отворете с Firefox и инсталирайте следната добавка LeechBlock (вижте първата картинка). Рестартирайте браузъра, за да влезе в сила добавката.

 

2. Свалете от нашия сайт следния текстов конфигурационен файл за LeechBlock от адрес: https://ganmax.com/doc/leechblock.txt 
Натиснате с десен бутон на мишката върху линка, изберете „Save Link As…“ и го запишете на Вашия компютър (например в папка Downloads или Documents).

3. Отворете прозореца Options за настройки на добавката LeechBlock в браузъра (ако не знаете как се отваря този прозорец, напишете в адресната лента на браузъра about:addons  натиснете Enter, в списъка с Разширения / Extensions на реда на LeechBlock има бутон [Настройки] или [Settings]).

В прозореца с опции, изберете предпоследния таб General, както е показано на втората картинка.2

В този прозорец долу има бутон [Import Options from File] и веднага след него бутон [Browse…].
Първо натиснете бутон [Browse…] и изберете конфигурационния файл от папка Documents на Вашия компютър с име leechblock.txt, който записахте на стъпка 2.След това натиснете бутона [Import Options from File] и ще се покаже прозорче, че настройките са успешно импортирани. Натиснете [Ok].

Рестартирайте браузъра още веднъж и готово – вече сте защитени от множество опасни сайтове.

.

.

.

Как работи блокирането на сайтове?

Всеки път когато стартирате браузъра, динамично се зареждат 6 списъка с опасни сайтове:

1. Likejacking. Това са сайтове, които ползват забранени техники за открадване на Facebook харесвания. Най-често виждате сензационно заглавие на новина или любопитно видео свързано с известна личност. При посещаване на сайта ставате фен на една или няколко Facebook страници без да знаете и започвате да получавате спам. Списъкът с подобни сайтове се зарежда от адрес https://ganmax.com/doc/stop-likejacking.txt

2. News. Сайтове за новини, които съдържат непроверени факти или заблуждаваща информация с цел сензация. Списъкът се зарежда от адрес https://ganmax.com/doc/stop-news.txt

3. Scam. Голяма част от сайтовете са собственост на Firеx Agеncy Limitеd (Bulgaria) и предлагат продукти, като уред за спестяван на ток, уред за пестене на гориво, апарат за избелване на зъби, препарати за отслабване и др. Има множество оплаквания към КЗП (Комисия за Защита на Потребителя), и фирмата е глобявана, но няма законови мерки с които този търговеът да бъде спрян и вече притежава стотици подобни сайтове. Списъкът се зарежда от адрес https://ganmax.com/doc/stop-scam.txt

Към този списък са добавени и други сайтове, които ползват някакав вид измама.

4. Facebook. Списък с Facebook страници, групи, профили, събития или приложения, които се опитват да Ви измамят или разпространяват Spam. Повече информация във Facebook групата https://www.facebook.com/groups/antispamgroup Списъкът се зарежда от адрес https://ganmax.com/doc/stop-facebook.txt

5. Adult. Страници, които са неподходящи за деца. Списъкът се зарежда от адрес https://ganmax.com/doc/stop-adult.txt

6. Common. Все още е празен този списък, но ще бъдат добавяни сайтове, които не попадат в горните групи. Списъкът се зарежда от адрес https://ganmax.com/doc/stop-common.txt

Добрата новина е, че не трябва да се грижите за поддръжката на тези списъци. Ние правим това и при всяко стартиране на браузъра, списъците се презареждат от сайта на GanMax. Ако случайно в момента няма връзка с нашия сайт, то в сила остава последната версия на списъка. Периодично ще добавяме нови опасни сайтове.

Ако се опитате да отворите сайт, който е в черните списъци, тогава браузърът Ви ще бъде пренасочен в страница на GanMax, в която получавате съответното предупреждение, защо сте в тази страница.

.

Настройки на блокираните сайтове

Можете да променяте настройките на LeechBlock, като се откажете от нашите черни списъци. Например, ако вашият компютър не се ползва от деца и искате да разрешите достъп до сайтовете за възрастни, отворете таб Adult и долу в полето „Load list of sites from URL“  изтрийте адреса https://ganmax.com/doc/stop-adult.txt. Също така в голямото поле „Enter the domain names…“ изтрийте списъка със сайтове и накрая потвърдете промяната. Останалите списъци, ще останат в сила и все още ще действат.

.

Премахване на сайт от списък

Списъците са събирани дълго време от много хора. Възможни са грешки. Ако сте собственик на сайт, който е включен в черните списъци, може да изпратите имейл с аргументирано мнение, защо смятате, че Вашия сайт трябва да бъде премахнат от списъка. Ще бъде отговаряно само на писма, които спазват добрия тон и имат конкретни аргументи.

.

Добавяне на сайт в черен списък

За да добавите сайт в някой от списъците, може да ни го изпратите като коментар под тази публикация или по имейл. Трябва да присъства подробно обяснение защо смятате, че сайтът трябва да се добави. При добавяне на нов сайт в наш черен списък той влиза в сила, за всеки който ползва плъгина LeechBlock с конфигурационния файл на GanMax, още при следващото стартиране на неговия браузър.

stopЗа браузър Google Chrome

На този адрес ще намерите подобна добавка (plugin), който е за браузър google Chrome. Различното е, че се инсталира още по-лесно, но за сметка на това не се опреснява автоматично списъкът със сайтове.

.

Още инструменти

Може да разгледате и други безплатни инструменти от GanMax в страница Инструменти.

 

5/5 - (4 votes)
Брой прочитания на тази страница: 11694
Блокиране на опасни сайтове

2 thoughts on “Блокиране на опасни сайтове

  • 11.08.2014 at 13:08
    Permalink

    Здравейте и благодаря за хубавата статия. Дали има вариант или приставка за Chromе, която да спира измамните сайтове?

  • 18.08.2014 at 01:19
    Permalink

    За съжаление за момента няма такава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *