Какво е кракер?

Има масова заблуда, че хакер е нещо лошо. Основна вина за това имат холивудските филми и необразованите журналисти, които представят хакерите като компютърни престъпници. Човек, който превзема чужди системи, сваля сайтове или използва злонамерено своите компютърни познания, е правилно да се нарича кракер (cracker).

Поради това размиване на понятията, общността на хакерите се принудиха да измислят ново понятие – бял хакер (или още етичен хакер – ethical hacker). По този начин хакерите опитаха да се разграничат от злонамерените хакери, които е правилно да се наричат кракери.

Ето как се промениха понятията през годините:

Преди: Кракер -> Сега: Хакер  (или много рядко наричан Черен хакер)

Преди: Хакер -> Сега: Етичен хакер  (или наричан още Бял хакер).

Казано съвсем наивно: кракерите са лошите, това са хора които след като получат неразрешен достъп, ползват това, за да счупят нещо или да изнудват. Накратко ползват своите знания, за да получат материална изгода или просто хакват системи за слава. На тях днес им казват (погрешно) просто хакери. Много често тези хора притежават ограничени знания, ползват готови програми и дори не разбират напълно какво правят. Такива хора се самоопределят като хакери, но обикновено никой не знае за тях и не са признати от общността на истинските хакери.

Какво е бял хакер?

Съществува интернет общество със своя философия и култура, което се състои от изключително опитни програмисти и мрежови специалисти. Тази общност съществува още преди създаването на Интернет, от времето на първите микрокомпютри и от първите експерименти с мрежата ARPAnet. Членовете на това общество полагат началото на термина „хакер“.  Хакерите са съзидатели, те създадоха Интернет и операционната система UNIX, която после се разви в много клонове на Linux. Благодарение на хакерите съществува World Wide Web и интернет такъв, какъвто го познаваме днес.

Ако Вие сте част от тази общност и култура, ако по някакъв начин сте дали своя дял в нея и ако другите членове на това общество знаят кой сте Вие и Ви наричат хакер, то тогава и само тогава Вие сте хакер. Хакерският мироглед не се ограничава с културата на програмиста. Има хора приемащи хакерския подход и към други сфери на дейност, като музика или изкуство. Компютърните хакери припознават такива близки по дух хора и също ги наричат хакери, като твърдят, че хакерската природа не зависи от сферата, в която работи хакера.

Хакерите решават проблеми и създават нови интересни решения на тези проблеми. Те вярват в свободата и доброволната взаимопомощ.

Или отново казано наивно – хакерите са добрите. Те не ползват своите знания, за да причиняват вреда, а да помагат за подобряване на сигурността в интернет. Днес на на тях им казват етични хакери (или още бели хакери).

Какво е сив хакер?

Както всички знаем животът не е само бяпо и черно. Не е само добро и зло. Освен белите хакери, които са етични специалисти по киберсигурност и обикновено са едни от най-ценените и добре платени кадри в технологичните компании. И черните хакери, които хакват компютърни системи с комерсиална цел. Има и една средна категория наречена сив хакер. Трудно е да се даде определение за сив хакер, защото е нещо по средата на бял хакер и черен хакер, но границите не са ясно изразени. Често това е хакер, който се представя за бял хакер, но в извън работно време ползва своите знания, за да бъде черен хакер. Още по трудно е да се определи, когато мотивите за хакване са някаква кауза.

Заб. След скандала на 15 юли 2019 г., при който изтекоха лични данни от НАП, журналистите грешно нарекоха хакера „бял хакер“. Ако наистина се докаже, неговата вина, много по-точно е да се нарече сив хакер.

Какво е хактивист?

Хактивистите са хакери, които хакват заради конкретна идеология или кауза, зад която застават, поради своите разбирания и убеждения. От няколко години хактивизмът е в своя възход като напоследък геополитиката е сред най-силните мотиви за действията им. Такива хакери например проникват в системите на новинарски сайтове и подменят новините така, че да звучат по начина, по който те искат. Дали са добри или лоши е трудно да се определи, защото зависи от убежденията на оценяващия. Ако трябва да сведем тези хакери до някои от главните три цвята – бял, сив и черен, то те по-скоро са сив хакер.

*

Какво е GanMax – хакер под наем?

Сайтът GanMax.com предлага само законни хакерски услуги от етични хакери:

  • тестване на сигурността на сайтове – penetration testing (или Pentest) – проверка на сигурността на сайтове – само по заявка от собственика на сайта!
  • почистване на хакнати сайтове – откриване на „дупките“ в сигурността и промяна на софтуера, с цел да не може да се проникне отново;
  • софтеурна поддръжка на сайтове – периодично обновяване на софтуера и подобряване на сигурността на сайтове;
  • мониторинг на сайтове – постоянно наблюдение на сайта и бърза реакция в случай на нужда;
  • онлайн консултации за подобряване на сигурността.

Моля да не се свързвате с нас относно заявки за хакване на Facebook профил, уебсайт, пощенска кутия или други незаконни дейности!

Може да прочетете повече за услугите на GanMax тук https://ganmax.com

Вижте още едно определение за хакер в Уикипедия.

3/5 - (6 votes)
Брой прочитания на тази страница: 13196
Какво е хакер? Какво е бял хакер?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *